пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

З історії Ратнівської районної бібліотеки

Ратнівську районну бібліотеку створено у 1940 році. Із-за відсутності архівних даних дату створення бібліотеки визначити неможливо, але у постанові виконкому Ратнівської районної ради від 7 серпня 1945 року зазначено про затвердження однієї одиниці для районної бібліотеки і ще по одній для чотирьох сільських.
 Перш ніж переглятути сторінки історії районної бібліотеки, слід звернутися у неделеке минуле, в той період, коли Ратнівщина, як і вся Волинь, перебувала під владою Польщі (1921-1939 роки). В той час бібліотеки селища були у церковно- приходській школі,місцевій церкві Різдва Пресвятої  Богородиці та Ільїнському соборі  (книжковий фонд їх мізерний і той систематично переглядався поліцією).
  У 30-х роках ХХ ст. у Ратному та деяких селах діяли активісти "Просвіти", представники культурницької організації "Рідна хата". Була в той час і приватна книгозбірня. На жаль, у роки Другої світової війни все, що було набуто у бібліотечній справі, було втрачено, книжкові фонди знищено (Ільїнський собор спалено фашистами). Але в 1944 році після визволення Ратнівщини від німецько- фашистських загарбників діяла читання, підпорядкована відділу народної освіти.
 Районна газета 24 жовтня 1949 року повідомила, що районна рада заслухала звіт про роботу районної бібліотеки. Тут же зазначено, що книжковий фонд районної бібліотеки складав 8450 примірників і бібліотеку відвідало 800 читачів.
 У 1953 році в районі працювало 10 сільських бібліотек, що обслуговували 10 тисяч читачів, книжковий фонд налічував 44500 прим. книг.
  За роки свого існування бібліотека стала культурно- просвітницьким центром, перетворилась у виховний та інформаційний заклад. У 1977 році набула статусу центральної районної бібліотеки районної централізованої бібліотечної системи.
    Централізація зробила докорінну перебудову в бібліотечній галузі, вона допомогла краще використовувати книжковий фонд, оперативніше задовольняти запити користувачів, забезпечувати їх інформаційні потреби.
  Справжнім святом для мешканців Ратного і району стало відкриття у 1985 році нового типового приміщення книгозбірні з розгорнотою структурою: відділами обслуговування, використання єдиного книжкового фонду, комплектування і обробки літератури, методично- бібліографічним, кабінетом науково- технічної інформації.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар