середу, 9 листопада 2016 р.

Година корисної інформації «Не цураймось мови, вчімось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати»


 День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Тому на передодні свята була проведена година корисної інформації, де бібліотекарі розповіли дуже цікаві факти про українську мову, а саме про те, що на думку вчених українська мова є найдавнішою з живих слов’янських мов, вона найближча до стародавньої старослов’янської, яка була колискою для всіх слов’янських мов. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.
За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.
В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.
448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів , та багато інших цікавинок. Ознайомили користувачів з новинками українських авторів, читали вірші та говорили про красу і багатство української мови.






Немає коментарів:

Дописати коментар