вівторок, 22 квітня 2014 р.

Етновикладка "О писанко! Ти символ України"


«Писанка ─ це неповторне багатство...
Його треба берегти, як безцінний скарб!
Нам слід пишатися ним перед усім світом!»
Олександр Довженко

Великдень – це найбільше релігійне свято, яке відзначають навесні. У цей день, згідно з християнською легендою, воскрес Ісус Христос після того, як його було розіп’ято на хресті. У народному уявленні це свято оновлення землі та природи.
Великоднє свято дуже яскраве і багате своїми обрядовими атрибутами, особливо писанками, — фарбованими або орнаментованими курячими яйцями, які вважалися символами життя. Крашанки та писанки готують у Великодню суботу. У давнину був звичай приходити до високопоставленої особи з якимось дарунком.
Марія Магдалина, проповідуючи Христову науку, якось зайшла до двору римського кесаря Тиверія, подала йому червону крашанку зі словами: „Христос воскрес!», після чого почала свою проповідь. За її прикладом й інші християни в день Паски почали обдаровувати один одного крашанками чи писанками.
Як із мертвої шкаралупи яйця з’являється нове життя, так і Ісус Христос вийшов із гробу до нового життя. Червона крашанка є символом нашого спасіння через пролиту на хресті кров Ісуса Христа.
Здебільшого фарбують яйця у червоний, жовтий, синій, зелений і золотистий кольори. Шкаралупу зі свячених яєць зберігали і використовували для обкурювання людей і худоби проти пропасниці.
Звичай виготовляти писанки та крашанки виник в Україні дуже давно, ще з дохристиянських часів.
«О писанко!Ти символ України!» - ентовикладку під такою назвою оформлено в районній бібліотеці для дітей . На виставці представлені книги та статті з журналів, в яких висвітлюється походження свята Пасхи, традиції та особливості святкування одного з найбільших і найсвітліших християнських свят в Україні.   Користувачі зможуть дізнатися  про історію виникнення писанки і значення орнаментів писанки, та методика  їх писання. Адже писанка – це один з найкращих старовинних символів України, маленьке диво, яке кожен може зробити сам.

Немає коментарів:

Дописати коментар