четвер, 10 жовтня 2013 р.


 

 Як привчити дитину до читання

 Сьогодні у багатьох батьків виникає питання: «Як привчити дитину до читання в епоху соцмереж і смартфонів?».

 «Facebook», «Twitter», «ВКонтакте» – ці незнайомі нам в дитинстві слова сучасні підлітки знають краще, ніж прізвища класиків світової літератури. Батьки скаржаться, що їхні улюблені чада днями «чатяться» в соцмережах і без кінця грають в іграшки на телефоні. Чому ж вони не хочуть читати? Ось декілька порад які допоможуть батькам:


Читайте вголос
Звичка читати закладається ще з дитинства. А починається все з читання батьків. Діти, яким читають краще розмовляють; мають більший, ніж у однолітків, лексичний запас; можуть краще концентруватися, тому їм легше дається навчання.

Отримуйте задоволення
 Діти відчутно реагують, коли відчувають, що під час читання вам відверто нудно чи ваші думки зовсім в іншому місці. Тому слід уникати монотонного голосу. Читайте з ентузіазмом і не лінуйтеся інтонувати, зображуючи перелякане козеня чи страшного вовка. Процес читання повинен приносити радість не тільки дитині, але й вам!

Створюйте ритуали
 Підбирайте такий час для читання, коли дітям потрібен спокій: ввечері перед сном або вдень після обіду. Створіть відповідну атмосферу: влаштуйтеся зручно, вимкніть мобільний телефон і телевізор.
 Психологи сходяться на думці, що для дітей важливі ритуали – вони дають відчуття стабільності та надійності. Тому більшість дітей любить регулярний та заздалегідь визначений час для читання.

Починайте з малого
 Якщо дитина зовсім маленька, то не читайте довго: 10 хвилин цілком достатньо, оскільки малюкам досить складно довго концентрувати увагу. В книзі повинно бути щось яскраве, рухоме, шелестяче, щоб заодно розвивати тактильні відчуття.
 Дітям старшого віку читайте довше.
Їм напевно сподобається книга, головний герой якої такого ж віку: діти відчувають підвищений інтерес до ровесників і подій, які ті переживають.
 Спілкуючись з підлітком, важливо зрозуміти, чим він цікавиться. Приміром, якщо захоплюється комп’ютером, то принесіть йому почитати щось про програмування. Це не обов’язково повинна бути книга: можна журнал або газету. Головне, що дитина читає!

Не бійтеся страшних казок
 Багато батьків свідомо не читають своїм чадам страшні казки: то Колобка з’їли, то Білосніжку отруїли, то батьки від бідності завели Гензель і Гретель у ліс, де і залишили на поталу вовкам.
 Психологи ж стверджують, що страшні казки потрібні дитині, щоб дізнатися про людські відносини (добро і зло, благородство і підлість) та зрозуміти, як реагувати на такі речі.
 Більшість дітей добре розуміють відмінність між світом фантазій і реальністю. Але, якщо дитина злякалася, відкладіть книгу! Можливо, з часом її ставлення до таких казок зміниться.

«iPad», «eBook» та інші девайси …
 Питання «Що краще: електронні чи класичні книги?» задають собі багато батьків. На дворі XXI століття і діти ростуть з новими технічними засобами. Тому наполягати на тому, що надруковані на папері книги краще електронних, просто безглуздо. Читання залишається читанням незалежно від носія! Дуже часто саме завдяки «просунутим» приладам хлопчаки, які цікавляться технікою, починають захоплено читати.

Немає коментарів:

Дописати коментар